2012. január 29., vasárnap

A savasodás gyógymódja a lúgosítás


Mi az elsavasodás?
Három okból következhet be elsavasodás: Ha túl sok savas ételt eszünk (ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segítenének ellensúlyozni a savakat), ha mérgek halmozódnak fel, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el a szervezetünkben, vagy akkor, ha testünk helytelenül bontja le, illetve semmisíti meg a savakat. Még a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel, ennek következtében a stresszes ember könnyebben megbetegedhet.
Napjainkban az emberek a nem megfelelő táplálkozás miatt túl sok savas ételt esznek, aminek hatására a szervezet sav-bázis egyensúlya felborul. A savasodás hatására több betegség könnyebben kialakul, és sajnos a szervezetünk ilyen jellegű zavarait nem lehet mérni, csak bizonyos jelek mutatnak rá, hogy gondok vannak. Az emberi szervezet igyekszik fenntartani az egyensúlyt, amit az úgynevezett puffer-rendszerekkel tesz meg. A felesleges, kiürítetlen savakat fehérjékhez és zsírokhoz köti, melynek következtében azonban a szervezetben savas területek alakulnak ki, melyek működése eltérhet az egyensúlyban lévőekétől. A savas közeget kedvelő kórokozók, elsősorban gombák előszeretettel telepszenek meg a savas területeken és onnan fertőzik, betegítik meg a szervezetet. Ráadásul ezek a kórokozók is savat termelnek, melynek következtében szervezetünk egyre inkább elsavasodik és egyre több kórokozó jelenik meg . A szervezet egy ideig ellenáll, de romboló hatást idéz elő. Ha a szervezetünket arra kényszerítjük, hogy sokáig egyedül vegye fel a harcot a túlsavasodással szemben, akkor számolnunk kell az esetleges következményekkel. A megbomlott egyensúly káoszhoz vezethet, amely utat nyit a betegségeknek.

A savasság a következő problémákat okozhatja:
-Száraz bőr, izomláz, emésztési zavarok, depresszió, magas vérnyomás, cukorbetegség, rák.
-Csontritkulás: a csontokból ásványi agyagokat von ki, de a kalcium, kálium, magnézium fogaink romlásához, rosszabb esetben csontritkuláshoz vezethet.
-A zsír egy sav-probléma: A zsír kialakulásának valódi oka szintén a savasságban keresendő! A test zsírsejteket termel, hogy elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől; melyek különben komoly károsodást szenvednének. A zsír menti meg az életed! A zsír valójában nem más, mint a test reakciója egy veszélyesen túlsavasodott állapotra.
-Fáradtság: A test elsavasodása nagyon gyakran okoz alacsony energiaszintet. Egy savas közegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérje és az ásványi anyagok felszívódását, így meggyengül a test hormon- és enzimtermelő képessége, és a sejtek nehezebben újulnak meg, a test kevesebb energiát termel. Ennek eredményeképpen fáradtságot és csökkent állóképességet tapasztalunk.
A savasodás gyógymódja a lúgosítás! Egészségünk titka a pH egyensúly!

Mi a lúgosítás? Hogyan lúgosítsunk?
Az élelmiszerek megfelelő összeválogatásával helyreállíthatjuk és meg is tarthatjuk a sav-bázis egyensúlyunkat ez a folyamat a lúgosítás. A lúgosítás hatására a sav-bázis arány egyensúlyba kerül, így a kórokozók nem tudnak megtelepedni. Fogyaszthatunk szódabikarbónát, csökkenthetjük a savas ételek bevitelét és növelhetjük a lúgosításra alkalmas lúgos ételekét. De beszerezhetünk különböző lúgosító készítményeket, vagy megváltoztathatjuk teljesen étrendünket, bevezethetünk egy lúgosító diétát. 

A lúgosítás hatása:
A lúgosítás hatására a testből kiürülnek az addig elraktározott méreganyagok, mivel ilyenkor először a vér szennyezettebbé válik, előfordulhat fáradtság, fejfájás, szédülés, hányinger. Kevesebbszer lesz éhes az ember és többször fog zöldséget kívánni, az egészségtelen ételek iránti vágy magától csökkenhet. Mivel a test elkezd megszabadulni a fölöslegesen felhalmozott zsírtól, ha naponta legalább 3-4 liter folyadékot elfogyaszt, akár 5-10 kg-ot is lefogyhat 1 hónap alatt. A lúgosítás következtében az energiaszint fokozatosan megnövekszik, aktívabb életet tud élni, pihentetőbb és mélyebb alvásra lehet számítani. Ahogy előrehalad a lúgosítással a bőr is elkezd megszépülni, kevésbé lesz zsíros, majd egyre ritkábban lesz beteg. De a legfontosabb, hogy a megfelelően alkalmazott lúgosítással az általános egészségi állapot pozitív irányba változik és megelőzhető sok betegség is.

A lúgosítás pozitív eredményei: 
- testsúlycsökkenés és annak megtartása
- energia és teljesítőképesség növekedése
- kisimúlt bőr, narancsbőr csökkenése
- nőknél rendszeres menstruálás
- nyugott, pihentetőbb alvás
- emésztési problémák javulása, megszünése
- allergiás tünetek csökkenése

Savasító ételek: 
-Tejtermékek: sajtok, túró, író, tejföl, kefir, teljes tej, joghurt, tejszín
-Tojás, húsok és húskészítmények (marhahús, borjúhús, csirkehús, sertéshús, máj, belsőségek, szalámi és így tovább), halak (pisztráng, hering, és így tovább), kagyló
-Gabonák és ezekből készült ételek: kenyér, rizs(barna, fehér), búza, köles, tönköly, hajdina, dió
-Zöldségek: gomba, kukorica, csicseriborsó, feketebab, vesebab
-Gyümölcsök: ananász, banán, cseresznye, csipkebogyó, datolya, egres, eper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, grépfrút, Kantalup dinnye, körte, málna, mandarin, mangó, narancs, olasz szilva, őszibarack, ribizli, sárgabarack, sárga szilva, szőlő, vörös áfonya
-Olajos magvak: brazil dió, dió, földimogyoró, kesudió, lenmag, Makadám dió, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, tökmag, török mogyoró
-Zsírok, olajok: kukorica olaj, margarin, napraforgó olaj, szőlőmagolaj, vaj
-Édesítőszerek: cukor( finomított), gyümölcscukor, maltóz szirup, mesterséges édesítőszerek, méz, répacukor, szacharin, tejcukor
-Ételízesítők: ecet, ketchup, majonéz, mustár, szójaszósz, vanília
-Italok: bor, gyümölcslé(cukrozott, cukor nélküli), kávé, sör, szénsavas italok, szeszes italok, tea
-Édességek (torták, sütemények, csokoládé, jégkrém).

Lúgosító ételek:
-Zöldségek: articsóka, avokádó, burgonya, brokkoli, cékla, cukkini, csírák(szójacsíra, lucernacsíra, csíráztatott retekmag), fehér káposzta, fehérrépa, fejes saláta, fokhagyma, fűfélék, gyömbér, hagyma, jégcsapretek, káposzta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, paprika paradicsom, petrezselyem, póréhagyma, retek, sárgarépa, snidling, sóska, spárga, spenót, szójacsíra, torma, uborka, vörös káposzta, zöldbab, zöldborsó, zeller
-Hüvelyesek: fehér bab, lencse, lima bab, szójadió, szójabab, szójagranulátum, szója lecitin, szójaliszt, tofu
-Gyümölcsök: citrom, meggy , mazsola
-Olajos magvak: köménymag, mandula, szezámmag
-Zsírok, olajok: halolaj, lenmagolaj, Ligetszépe olaj, olívaolaj
-Édesítőszerek: Cikória, Stevia
-Ételízesítők: Cayenne bors, Himalaya só, Fűszerek
-Italok: gyógyteák, zöldséglevek, víz
-Anyatej



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése