2012. április 14., szombat

Főtt étel kontra nyers étel



A nyugati civilizációban élő emberek ma már döntő többségében főtt és készételeken él. A nyers kosztot csak azok fogyasztják, akik valamilyen ok miatt áttértek a vegetáriánus táplálkozásra. Az akadémikus, vagy nyugati orvoslás is nagy aggodalommal figyeli az ilyen „elvetemülteket".

Nézzük, hogy mi történik,  ha az ételt főzve fogyasztjuk? 
-A hőkezelés hatására elpusztul a vitaminok és az enzimek java része, ezért a tápanyagok nagy része nem hasznosul. 
-Jelentős mértékben savasítja a szervezetet, ami a baktériumok és más élősködők elszaporodásának kedvez. 
-Az életfontosságú telítetlen zsírsavak részlegesen oxidálódnak vagy magas hőmérsékletnél, oxigén jelenlétében rákkeltő transz-zsírsavakká változnak. 
-A fehérjék denaturálódnak, ezért hasznosíthatóságuk nagymértékben leromlik. 
-Az ételekben levő finom-energiák a hőkezelés hatására átalakulnak, így az életerő közvetítésére alkalmatlanná válnak. 
-A makro- és nyomelemek egy részéből nehezen oldható sóvegyületek keletkeznek, amelyek a belekben már nem szívódnak fel. 
-A főtt étel úgynevezett emésztési leukocitózist indít be, Az emésztési leukocitózis (a fehérvérsejtek megszaporodása a vérben) a test olyan reakciója, amely csak hőkezelt élelmiszer fogyasztása után jelentkezik. A hőkezelt élelmiszer elfogyasztása után a vérben ugyanis rövid időre megnő a fehérvérsejtek (leukociták) száma, akárcsak a gyulladások első fázisában.
A XX. század legjelentősebb táplálkozástudósa Dr. Werner Kollath felfedezte, hogy a nyers, növényi élelmiszerek elfogyasztása után, vagy ha az ember a meleg étel előtt valamilyen nyers, növényi táplálékot fogyaszt, az emésztési leukocitózis kisebb mértékben vagy egyáltalán nem tapasztalható. Ebből arra következtetett, hogy a meleg ételt a szervezet idegen anyagként érzékeli, és hogy egészség szempontjából csak a nyers étel tekinthető optimálisnak.
Erről híres mezotrófia elméletében számolt be.

Mi történik a szervezetben a táplálékkal nyers koszt fogyasztása esetén? 
-A hőkezelés nélküli vitaminok és enzimek javarésze, a tápanyagokból jól hasznosul. 
-Jelentős mértékben lúgosítja a szervezetet, ami a baktériumok és más élősködők visszaszorulásához vezet, és nagyon jó hatással van az emésztő és az immunrendszerre. 
-Az életfontosságú telítetlen zsírsavak károsodás nélkül beépülnek a sejtmembránba és nagymértékben javítják a sej bioinformatikát - lelassítva ezzel az öregedést. 
-A fehérjék hasznosíthatósága a helyes ételtársítás szabályait figyelembe véve nagymértékben megnő. 
-Az ételekben levő finom- energiák megmaradnak, így az életerő közvetítésére alkalmassá válnak. 
-A makro- és nyomelemek, a belekben jól képesek felszívódni.  
-A nyers étel nem indít be emésztési leukocitózist, ezért a szervezetet nem terhelik felesleges energiák az emésztési folyamat termékeinek feldolgozása során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése